Gezond blijven door het leven volgens de natuur

Hoe leef je het meest gezondst? Er is niet 1 antwoord te geven op die vraag. Er zijn veel manieren die voor jou gezond kunnen zijn, maar dit kun je niet op een ander plakken. Simpelweg omdat jij een ander persoon bent en ook uit een andere lichaamssamenstelling bestaat dan iemand anders. De Ayurvedische geneeswijze stelt dat ieder een eigen dosha (lichaamstype heeft) en daarmee geheel eigen behoeften. Zo heeft de ene persoon veel baat bij pittig eten, terwijl de ander daar niks van moet weten. De één zweert bij warm weer, de ander bij kou en misschien ben jij een ochtendmens, terwijl je partner met moeite het bed uitkomt. Vaak heeft dit niks te maken met hóe je leeft, maar hoe je lichaamsconstitutie is vanaf je geboorte. Puur daarom is er dus ook geen eenduidig antwoord te geven op bovenstaande vraag.

Maar wat kun je in zijn algemeenheid dan wel doen om gezond te leven? Daar zijn gelukkig wel een aantal tips voor, die voor iedereen gelden. Hieronder de eerste tip.

Blijf gezond door te leven naar het dag / nacht ritme

Leef volgens een vast dag en nachtritme, waarbij je letterlijk op gang komt met de zonsopgang. De zonsopgang wekt namelijk leven in de natuur op (*ook wel het circadiaans ritme genoemd) en dat gebeurt ook in je lichaam door licht. Als licht je ogen binnenkomt, worden er  andere hormonen geproduceerd, dan als het licht afneemt. Dit werkt als volgt. Het licht bereikt jouw klier: de hypothalamus en deze klier stuurt het licht door naar je pijnappelklier: de epifyse (ook wel je derde oog genoemd). Je pijnappelklier produceert hormonen. Het hormoon melatonine bijvoorbeeld wordt het meest geproduceerd tussen 1 en 3 uur ’s nachts. En dan wordt het interessant, want dit hormoon stuurt belangrijke processen in je lichaam aan. Het regelt onder andere welke cellen moeten sterven en welke vervangen moeten worden. Als dit proces regelmatig verstoort wordt (doordat je vaak te laat gaat slapen, of lange tijd in de avond jezelf blootstelt aan kunstlicht van je laptop of mobiel), wordt dus onder andere je celdeling verstoort en kan dit daarmee een oorzaak zijn voor ziekte.

Alleen al daarom is het belangrijk om je te houden aan het dag/nachtritme. Te gaan slapen als het echt donker is, zo min mogelijk fel licht te gebruiken in de avond en langzaam wakker te worden als de zon opkomt. Hang bijvoorbeeld licht doorlaatbare gordijnen op in je kamer. Dit leven volgens het dag/nachtritme lukt natuurlijk niet altijd, maar probeer het eens voor 80% en je bent goed bezig.

Succes!

*Het leven volgens de natuur, wordt ook wel het circadiaans ritme genoemd. Alle gebeurtenissen in de natuur zijn verbonden met wat er in ons lichaam gebeurd. De Chinese zienswijze benoemt dit als: ‘De macrokosmos is de microkosmos’.

Bron: ‘Bewezen geheimen voor het verkrijgen van een uitstekende gezondheid’ van Andreas Moritz