Welke van de 4 stress types ben jij?Bij stress krijg je vaak het advies om minder te doen. Maar dit werkt niet altijd. Sterker nog, soms moet je meer doen. Bijvoorbeeld sporten. Maar dit advies werkt bij anderen juist weer averechts. Dan kun je er juist weer vermoeider door worden en meer stress van krijgen. Ingewikkeld? Of helemaal niet. Het heeft allemaal te maken met welke van de 4 stress types jij bent.

Bij stress ben je in staat om te vechten of te vluchten. In rust ben je in staat om voeding op te nemen en te herstellen (je darmen gaan o.a. weer goed werken). Tevens scheidt je méér of mínder hormonen uit (afhankelijk van je stresstype) uit je bijnieren.

Als jouw stress voorkeurssysteem overactief is dan leidt dit tot opgejaagdheid, niet kunnen ontspannen en rusteloosheid. Is jouw stress voorkeurssysteem onderactief dan heb je je juist het gevoel heel lusteloos te zijn, altijd te kunnen slapen en kan er sprake zijn van gewichtstoename. Is dit na een tijdje weer anders, dan ben je in staat om te herstellen. Blijft dit echter zo; je kunt bijv. moeilijk slapen of altijd en overal wel slapen, dan kan dit voorkeurssysteem overbelast zijn.

Bij de ene persoon produceert je bijnier extra hormonen onder invloed van stress en bij de andere persoon juist minder!

Uit medisch, neurobiologisch en psychologisch onderzoek komt naar voren dat dit te maken heeft met de reactie van je lichaam op een stress signaal. Bij de ene persoon gaat je bijnier extra hormonen produceren en bij de andere juist minder. Het gedrag dat hieruit volgt is dat de ene persoon een extra tandje bij zet en de andere persoon elke mogelijke stressbron vermijdt.

Jouw voorkeurs stress systeem hebben onderzoekers verdeeld in 4 stress types:

  1. Het Turbo type
  2. Het Crash type
  3. Het Hooggevoelig type
  4. Het Bore-out type

Het turbotype zet altijd een tandje extra bij bij stress. Hij of zij heeft veel behoefte aan prikkels en afwisseling. Je hebt veel meer de neiging méér te doen dan minder. Het crash type functioneert altijd maximaal en heeft de neiging zichzelf weg te cijferen en lichamelijke klachten te negeren. Je kunt in principe prima tegen een hoge werkdruk, totdat het in 1 keer niet meer kan. Het hooggevoelig type kan niet goed tegen teveel prikkels en veranderingen. Je hebt regelmatig last van pijn en ontstekingen. Het bore out type vermijdt stress en doet liever te weinig dan teveel. Je hebt het gevoel dat het leven gebeurd zonder er zelf invloed op te hebben.

Dit is natuurlijk allemaal heel stereotype en iedereen zal zich in meer of mindere mate in 1 van deze types herkennen. Ook kan jouw voorkeurstype veranderen en verschilt het per situatie. Wat hier wél handig aan is, is dat als je je sterk in 1 van deze types herkent, dat je dan ook de bijbehorende juiste maatregelen kunt nemen.

Weten hoe jij reageert op stress geeft inzicht in de maatregelen die je kunt nemen om een teveel aan stress te voorkomen

Zo kun je als turbo type het beste minder doen en minimaal een uur per dag iets doen wat je leuk vindt, zonder dat daar een prestatiedruk achter zit. Je zou voor de ontspanning kunnen focussen op meditatie, ademoefeningen en/of hardlopen.

Als crash type is het heel belangrijk inzicht te krijgen in wat je leuk vindt. Dus maak voor jezelf een grote lijst met minimaal 25 dingen erop die je energie geven en die je leuk vindt. En dit ga je dan elke dag minimaal een uur doen! Het is belangrijk lief te zijn voor jezelf en voor de ontspanning ga je juist níet sporten. Dus niet hardlopen, nee komt juist weer meer in contact met je gevoel. Door bijvoorbeeld een massage of totale lichaamsbehandeling.

Als hooggevoelig type is het belangrijk om ook aan meditatie te doen. En om prikkels in goede banen te leiden door bijvoorbeeld meer thuis te werken of minder lange dagen te maken. Regelmatige pauzes inplannen en als ontspanning bijvoorbeeld grondoefeningen te doen: zoals te focussen op je zitoppervlak of als je staat met je voeten de grond heel bewust te voelen.

En als laatste is het voor een bore out type belangrijk om in kleine stapjes aan meer activiteiten te gaan doen. Dus elke dag een klein beetje meer bewegen bijvoorbeeld en jezelf belonen voor deze stap. Ook is het belangrijk dat je bij elk ding dat je doet echt tegen jezelf zegt: ik kies hiervoor, want ik heb altijd de keuze om te stoppen. Zo heb je veel meer het gevoel de regie te hebben. Visualisatiemeditaties werken heel goed, om voor jezelf de perfecte dag of week te verbeelden, zodat je het vertrouwen krijgt dat dit lukt.

Heel veel succes!