Zelf galsteentjes verwijderen en je lever een boost geven door een ontvettingskuur

Dit blog leert jou wat de symptomen zijn van galsteentjes en wat je er zelf aan kunt doen.

Symptomen galsteentjes

Stel dat je vaak pijn hebt in de bovenbuik, waarbij je telkens het gevoel hebt te moeten bewegen. Of je hebt pijn aan jouw rechterzij met uitstraling naar de rug. Je merkt al een tijd dat je niet meer goed tegen vet eten kan. Als je de rechter zijde van je ribbenboog indrukt (de regio van je galblaas) dan gaat dit lastig, het voelt verhard. Je ontlasting is heel licht beige van kleur. Dit zijn symptomen dat je mogelijk last hebt van galsteentjes.

Oorzaken galsteentjes

Gal heb je nodig om vet af te breken en wordt aangemaakt in je lever en (tijdelijk) opgeslagen in je galblaas. Door het eten van teveel vet en bijvoorbeeld ook door het eten van veel suiker of vlees, kan het zijn dat je galblaas en lever het niet meer goed aankunnen. Gal kan gaan indikken wat vervolgens galsteentjes worden. Als zo’n steentje klem raakt in de galgang (het buisje dat loopt van je galblaas naar je darm) dan kan dit heftige klachten geven.

Ontvettingskuur om galsteentjes te verwijderen

Ik merkte dit bij mezelf. Ik kon al een tijd niet meer goed tegen vet eten. Ik kreeg een tip van een collega behandelaar van mij om een lever en galblaas ontvettingskuur te doen en nam de proef op de som. Dit kun je zelf thuis doen. Let op: bij gebruik van medicatie of andere medische klachten zou ik dit altijd in overleg doen met een arts. Maar hoe gaat zo’n kuur in z’n werk?

Lever en galreinigingskuur:

Zorg dat je de week voor de kuur veel groentes eet en rijst (niet te veel zwaar en vet voedsel). Liefst geen zuivelproducten en drink veel appel (zuur) sap. Dit appelsap is bedoelt om eventuele galsteentjes door het zuur zachter te laten worden. Drink wel een glas water erna, omdat het zuur van dit sap ook je tandglazuur aantast.

Op de dag dat je start:

Dag 1:

  • Eet vanaf 13:30 niks meer.
  • Om 18:00 neem een bitterzout oplossing (15 gram)
  • Om 20:00 neem een bitterzout oplossing
  • Om 22:00 neem een glas grapefruitsap (1 grapefruit) of citroensap (1 citroen) met 100ml olijfolie

Het kan zijn dat het nu al los komt. Ga er vanuit dat je waterige ontlasting krijgt. Het kan zijn dat je wat hoofdpijn krijgt of misselijk wordt. Hou er rekening mee dat je niet teveel doet op zo’n dag

Dag 2:

  • Om 6:00 neem een bitterzout oplossing
  • Om 8:00 neem de laatste bitterzout oplossing
  • En vanaf 9:00 weer wat appelsap (en water), om vervolgens vanaf 10:00 weer te starten met een licht ontbijt

De week na deze kuur doe het vooral rustig aan en blijf gezond en licht eten en veel water drinken. Mogelijk kun je tijdens deze kuur hele kleine of misschien zelfs wat grotere galsteentjes in je ontlasting zien. Ze kunnen verschillen van kleur, waarbij de donkerste kleuren de oudste zijn. Mocht je veel last hebben van misselijkheid of hoofdpijn, neem dan gemberthee. Hou er rekening mee dat je een aantal dagen wat meer vermoeid bent en wat meer last hebt van hoofdpijn of misselijkheid. Als het goed is merk je in de loop van de week juist een energietoename en meer helderheid en fitheid. Dan heeft de kuur zijn werk gedaan!

Mocht je meer inhoudelijke informatie over deze kuur willen weten dan raad ik je aan om het boek van Andreas Moritz te lezen: ‘De wonderbaarlijke lever- en galblaaszuivering’.