Het verband tussen je organen en emoties

De relatie tussen organen en je emoties

Hoe langer ik bezig ben met het gezondheid en het genezen van lichamelijke klachten, hoe meer ik het verband begrijp tussen emoties en gedachten op je lichaam en je organen. Je denkt iets en je lichaam reageert. Soms merk je dat niet, maar vaak ook wel. Als je opgewonden bent gaat je hartslag omhoog en als je verdrietig bent of stress hebt kun je dat soms merken aan een druk op de borst of pijn in de buik. Soms zitten die emoties ook wat meer verborgen in je lichaam en kun je ze dus niet direct opmerken.

Emoties als oorzaak van lichamelijke klachten

Vanuit de Chinese filosofie weten ze dit al heel lang. Vanuit de Chinese geneeskunde wordt namelijk geloofd dat emoties de dieper liggen oorzaken zijn van klachten in je lichaam. Als een emoties niet goed gevoeld kan worden, weggedrukt of juist teveel aanwezig is, dan verstoort dit de energiebanen in je lichaam.

Als een emotie niet wordt geuit dan kan de energie van een bepaald deel van je lichaam uitgeput raken

Als je lange tijd een bepaalde emotie hebt en deze niet uit of er moeilijk mee om kunt gaan, dan kan de energie van een bepaald deel van je lichaam uitgeput raken. En op lange termijn kan dat een kans geven dat een bepaald orgaan gaat lijden. Omgekeerd evenredig reageren emoties ook op je lichaam die ziek wordt (door wat voor oorzaak dan ook). Het is bijvoorbeeld veel moeilijker om positief te blijven als je je slecht voelt. Het is daarom altijd heel waardevol om echt stil te staan bij hóe je je voelt en wát je precies voelt.

De koppeling van organen en emoties vanuit de Oosterse zienswijze

Vanuit de Chinese geneeskunde bestaan er koppelingen tussen de volgende organen en emoties:

  • Het hart met vreugde
  • De milt met piekeren, gevoel afhankelijk te zijn, geen controle te hebben
  • De longen met verdriet
  • De nieren met angst en onzekeherid
  • De lever/galblaas met boosheid

Spreekwoorden met organen en emoties

In de Nederlandse taal komt de koppeling tussen emoties en je organen ook veelvuldig voor. Veel spreekwoorden zijn erop gebaseerd. Je maakt je zorgen en dat kan ‘zwaar op je maag liggen’ of je bent erg boos en moet letterlijk ‘je gal spuwen’ of er zit je iets dwars: ‘je hebt iets op je lever’.

Bij angst kun je het letterlijk in je broek doen van angst

Bij angst of als je veel spanning hebt kun je ‘het in je broek doen van angst’ en dus vaker naar de wc moeten. En als je verdriet hebt dan kan dit voelen als een beklemd gevoel op je borst dat letterlijk je adem kan benemen. Je kunt dit ook aan jezelf merken door langdurig een oppervlakkig ademhaling te hebben.

Relatie tussen darmen en emoties

Je darmen reageren ook op je emoties. Als je bijvoorbeeld veel last hebt van verstopte darmen (obstipatie), dan houd je letterlijk ook veel vast. Je kan moeite hebben met loslaten en wil misschien te graag vasthouden aan het oude. Aan de andere kant zegt diarree iets over dat je het allemaal niet meer kunt verteren. Dus dat je misschien wel teveel op je bord neemt of krijgt.

Wat kun je hier nou precies mee? Nou allereerst is het bewust worden van je gevoel en dus je emotie, de basis van alles. Iedereen ervaart elke emotie, ook al wil je ze niet. Maar ook boosheid en woede is natuurlijk.

Oefening om je emotie goed te voelen

Een hele goede oefening die je kunt doen is om de emotie die je voelt extra goed te voelen. Dus op het moment dat je iets voelt om daar je volledige aandacht op te richten. Ook als is het op dat moment niet fijn. Lijden hoort er ook bij als mens. Ook al willen we dat niet. Maar door het niet weg te drukken (en de weerstand erop er dus af te halen) kun je beter zijn met je nare gevoel. En het mooie is dat dit juist ruimte geeft en je je vaak daarna beter voelt. Wat omgekeerd weer een positief effect heeft op je lichaam.

Lichamelijke oefeningen om je energiebanen te versterken

Ook zijn er een aantal hele fijn ( Yin ) Yoga oefeningen die je thuis kunt doen en die de energiebanen versterken van de meridianen gekoppeld aan bepaalde organen. Deze oefeningen komen in een volgend artikel. Ook zullen deze oefeningen veelvuldig terugkomen in de BodyMind-trainingen.

Heel veel succes!